Hoe kies je je nieuwe MBO school?

Veel jongeren zijn blij dat ze klaar zijn met de middelbare school maar vinden dat ze eigenlijk nog niet toe zijn aan het maken van een keuze voor de rest van het leven. Een MBO opleiding duurt vaak meerdere jaren en dan is het nog maar de vraag of je iets kunt met dat dure diploma. We helpen je een nieuwe opleiding te kiezen aan de hand van 3 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een keuze maakt.

Tip: Als je naar de website MBOstart gaat dan vind je een overzicht van alle MBO opleidingen in Nederland inclusief de scholen waar je deze opleidingen kunt volgen.

Zo kies je een nieuwe MBO school

Door deze vragen te beantwoorden kom je snel tot de beste opleiding die past bij jou!

1. Wat vind je leuk om te doen?

Werken is niet hetzelfde als je hobby uitvoeren natuurlijk. Er zijn mensen die van hun passie hun beroep hebben gemaakt, toch hangen er verplichtingen aan vast. Misschien sleutel je graag aan scooters, in een professionele garage zul je ook rapporten moeten invullen of de inventaris moeten bijhouden. Als je een carrière kiest die aansluit bij jouw interesses en kennis wordt de drempel wel een stuk lager om het werk vol te houden. Mensen met een burn-out hebben vaak de verkeerde baan gekozen waardoor ze op een gegeven moment vastlopen. Weet je nog niet precies wat je wilt doen voor opleiding? Dan kun je een studiekeuzetest mbo doen om erachter te komen wat bij jou past.

2. Wat betaalt het?

Je zult bij afstuderen geen topsalaris verdienen, je kunt wel opzoeken wat het maximale salaris is binnen een specifieke bedrijfstak. Geld is niet alles maar je wilt natuurlijk wel comfortabel kunnen leven. De reden dat sommige banen beter betalen is voor een deel de complexiteit van de werkzaamheden, mogelijke gevaren of flexibele werktijden.

3. Wat zijn de toekomstperspectieven?

Hoe groot is de kans dat een robot jouw baan overneemt? Dat is best lastig te voorspellen, toch moet je proberen naar de toekomst te kijken. Kies voor een sector waar behoefte aan is en blijft, anders loop je het risico dat je later een andere studie moet volgen om een nieuwe baan te leren.

Welke MBO opleiding sluit aan op jouw karakter en ambities? Maak nu de juiste keuze en profiteer er later van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *