Online portfolio maakt ontwikkeling inzichtelijk

Een portfolio maak je vanaf de middelbare school en hou je voor altijd bij je. Je moet zorgen dat je portfolio altijd up to date is. Er zijn verschillende manieren om een portfolio te maken. Je kunt digitaal een portfolio maken maar je kan hem ook op papier maken. Het voordeel van een online portfolio maken is dat gemakkelijk bewaard blijft en dat je het niet snel kwijt raakt. Een portfolio is een persoonlijke map met daarin dingen die je hebt bereikt afgelopen jaren en op welke manier je deze dingen hebt bereikt. 

Doel portfolio 

Een portfolio is een persoonlijke map waarin je laat zien als leerling hebt bereikt afgelopen jaren en op welke manier je dat hebt gedaan. Je laat daarin zien wat jouw persoonlijke competenties zijn en hoe je je hierin ontwikkeld. Met een portfolio kun je een docent laten zien wat je hebt geleerd en wat je goeie competenties zijn. Een portfolio helpt je reflecteren over wat je hebt bereikt afgelopen jaren en wat je komende tijd wilt leren. Een portfolio bestaat uit allerlei opdrachten die helpen om kritisch naar jezelf te kijken en vooral naar de competenties die goed daan en naar de competentie waar nog aan gewerkt kan worden.

Persoonlijke vaardigheden

Zelf leerdoelen opstellen en plannen zijn belangrijke vaardigheden die elke leerling ook later ook nodig zou hebben. Daarom is het belangrijk dat een leerling zijn weg kiest voor het ontwikkelen van zijn eigen vaardigheden. De school kan samen met de leerling kijken welke opdrachten het beste passen om de deze vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo kan een school zich aanpassen aan de leerroute van de leerling zelf. 

culturele en kunstzinnige vorming

Culturele en kunstzinnige vorming staat beter bekend als CKV. Culturele en kunstzinnige vorming is een vak wat je hebt op de middelbare school. leerlingen kunnen tijdens het maken van een online portfolio hun creativiteit de vrije loop geven. Ook kunnen ze de kunstvormen die ze hebben geleerd tijdens het vak Culturele en kunstzinnige vorming toepassen bij het maken van een online portfolio. Leerlingen kunnen gemakkelijk hun portfolio delen met mensen binnen de school maar ook buiten de school. Zo kunnen de leerlingen gemakkelijk commentaar ontvangen op het gemaakte werk 

Simulise is een bedrijf dat scholen helpt bij het opstellen van een online portfolio. Studenten en leerlingen kunnen alle soorten materialen opslaan en prachtig weergeven. Ze bieden ook veel mogelijkheden om je competenties en vaardigheden te ontwikkelingen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *