Tips om als zelfstandige te starten in de bouwsector

Denk jij erover na om als startende ondernemer in de bouwsector aan de slag te gaan? Dat is zeker geen gek idee. Net zoals veel sectoren is ook de bouwbranche in beweging. Zo is er steeds meer vraag naar bouwprojecten met een duurzame inslag. De coronacrisis heeft daarbij een impuls gegeven aan werk bij particulieren. Er liggen daarom zeker kansen om in deze sector als zelfstandige van start te gaan.

Schrijf een ondernemingsplan

Het klinkt geijkt, maar het schrijven van een weldoordacht ondernemingsplan werpt vruchten af. Bij het schrijven van dit plan krijg je al snel inzicht in de haalbaarheid van je ideeën. Je wordt je beter bewust van kansen maar krijgt ook zicht op eventuele knelpunten voor je onderneming. Daarbij kan dit plan, zeker in het begin, houvast bieden. Breng in je ondernemingsplan niet alleen de financiële aspecten in kaart. Richt je ook op wat je wilt bereiken, wat je motiveert, hoe klanten jou gaan vinden en hoe je klanten wilt behouden.

Vergelijk opties voor materiaal aanschaf

Als zelfstandig ondernemer in de bouw zul je moeten beschikken over de nodige gereedschappen en wellicht grote machines zoals een graafmachine of shovel machine. Om al deze materialen en machines te kopen zul je moeten investeren. Je financiële plan laat zien hoeveel ruimte daarvoor is. Soms kan het als startend ondernemer prettig zijn (eerst) de benodigde werkmaterialen te huren. Dit is een alternatief waarbij je helder inzicht hebt in de kosten. Daarbij kun je een machine zoals een shovel huren alleen wanneer een klus daar specifiek om vraagt. Zo voorkom je dat de machine tijdens een volgend project ongebruikt stilstaat. 

Denk na over verzekeringen

In je bedrijfsplan heb je risico’s in kaart gebracht. Hierbij kunnen bepaalde verzekeringen aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. En wat te denken als je onverhoopt geen klussen kunt aannemen vanwege je gezondheid? Dan zul je een arbeidsongeschiktheidsverzekering willen hebben. Denk verder aan verzekeringen voor je materialen en bedrijfswagen- of bus. Win bijvoorbeeld eens advies in bij een specialist, zodat je duidelijk zicht krijgt op de mogelijke verzekeringen passend bij jouw persoonlijke situatie en onderneming.

Boekhoudpakket of boekhouder

Nog iets wat komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf is het opzetten van een goede administratie. Het is slim om hier alvast over na te denken. Meestal is dit niet het leukste aspect van je onderneming, maar een heldere administratie kan je veel inzicht geven in je financiële situatie. Er zijn handige boekhoudpakketten verkrijgbaar die jouw veel werk uit handen kunnen nemen op dit gebied. Kom je er niet uit, dan kun je ook altijd de hulp inschakelen van een boekhouder.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *