Voorkom werkongevallen met een VCA cursus


Werken, we moeten het allemaal doen om ons steentje bij te dragen aan de maatschappij. In ruil daarvoor ontvangen we loon, zodat we er ook weer iets voor terugkrijgen. Het ene beroep verdiend beter dan het andere, dit heeft vaak te maken met de scholing die bij dit beroep komt kijken, de verantwoordelijkheden maar soms ook door de risico’s. Niet ieder beroep is namelijk even veilig. In de bouw heeft gemiddeld 3,4% van de werknemers een ongeval gehad, en dat is té veel.

Ongevallen voorkomen

Bouwbedrijven doen er alles aan om ongelukken op de werkvloer te voorkomen. Het personeel wordt geschoold, bouwplaatsen worden veilig ingericht en er gelden strikte regels wat betreft veiligheidskleding. Veel van deze maatregelen staan dan ook geschreven in de VCA, de VGM Checklist Aannemers. VGM staat weer voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Bedrijven kunnen een VCA certificaat halen om aan te tonen dat hun werkplek en werknemers veilig werken. De werknemers moeten eerst een VCA cursus volgen om vervolgens het VCA examen af te leggen. Na het behalen van het examen ontvangen zij een VCA diploma, die tegenwoordig op veel bouwplaatsen vereist is.

Oorzaak bouwongevallen

Ondanks de certificeringen en diploma’s zijn er nog steeds ongevallen. De meeste ongevallen in de bouw vinden plaats bij werkzaamheden op hoogte en bij gebruik van zware machines. In 2020 had 29% van de ongevallen te maken met werken op hoogte en 19% met het gebruik van zware machines. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje, zoals een gebrek aan focus, een inschattingsfout of zelfs een simpele misstap op een ladder kan dus al een ongeval veroorzaken. Hou je daarom altijd aan de VGM voorschriften om ernstig letsel te voorkomen bij ongevallen.

Verbeteringen voor de toekomst

In de ideale wereld zijn er natuurlijk geen ongevallen in de bouw, daarom is het belangrijk dat alle bouwbedrijven en bouwvakkers een VCA certificaat en diploma op zak hebben. Voorkomen is beter dan genezen, kijk daarom op vca-cursus.com waar jij het dichtstbij een vca cursus kan volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.